Гювече “Свинско коз” и свинска супа по без нищо

Рецептата е за 4 гювечета, които ще стигнат всяко за ядене и половина, в зависимост от говедата, които ще храните.

Съставки:

 • свинско за готвене на парчета (кило или колкото има);
 • картофи (няколкото завряни в шкафа, недостатъчни за самостоятелна манджа в тава на фурна);
 • бланширан ориз (чаена чаша и половина, макар че не е толкова важно колко е);
 • грах (средно голяма или половин голяма консерва);
 • лук (5-6-7 глави);
 • морков (поне един голям, ама ще е яко да са повече);
 • яйца (за всяко гювече по 1-2);
 • надробено сирене (200-300 грама);
 • доматено пюре (буркан);
 • фиде (колкото – толкова);
 • подправки: сол, лют червен пипер, черен пипер, шарена сол, произволни подправки за супа;
 • олио;

Както би предположил всеки, това съм имал в хладилника и шкафовете – това съм вкарал във фурната. Алгоритъмът бе следния:

 1. Нарязаното на парчета и предварително измито месо бухнах в тенджера да се вари, като го посолих доволно. Целта беше същото да омекне до толкова, че да не се усеща жилаво при бучкане с лъжицата.
 2. Измих и накиснах оризът във вода, понеже не ми се разправяше да го пържа или варя.
 3. Докато месото се вари, обелих и нарязах картофите на дебели кръгчета, лукът на дебели полукръгчета, и моркова – на познайте какви кръгчета.
 4. Когато месото взе да става готово, пръснах олио по дъната на гювечетата и започнах да разпределям що-годе равномерно по тях в този ред следните съставки: картофите, морковът, лукът, 2-3 големи лъжици грах, кисналият до сега ориз, парчетата месо, надробеното сирене, подправките, доматеното пюре и накрая яйцето/яйцата.
 5. Ако обичаме повечко мазното, ще цвръкнем олио отгоре на цялата тази работа.
 6. Две неща не трябва да забравяте – първо: разровете хубаво пюрето, така че да не стане купчинка, защото тогава яйцето ще се плъзне в някой ъгъл и там ще си остане; и второ: не изхвърляйте бульона от вареното месо!
 7. Та бульонът го сипваме накрая или може би преди яйцето – все тая. Нека има малко по-малко от нивото на яйцето, така че да не стане твърде плаваемо в гювечето ви.
 8. Захлупвате всички гювечета и ги мушкате във фурната. Волумето на мах, или както обичате да казвате на печката си, когато я набримчите до ламарината, и се ослушвате за звуци и миризми.
 9. Ако ще проверявате дали е сготвена манджата и фурната ви не е скандално неравномерна в нагряването, можете да отхлупвате едно и също всеки път.

Защо в съставките има фиде? Защото си представяме, чисто хипотетично, че ни е останал още бульон от варенето на свинското, а в него се плацикат и някакви останали мръвки. И понеже котлонът ни е още горещ, ще кипнем  цялото нещо и ще изтряскаме вътре фидето. Понеже Владо е добър съквартирант, не посегна на зеленчуците на Яна, заради което супата си остана само със свински мръвки, сол, разни други подправки и фиде. Фидето, обаче, размъти водата, та заприлича на застроена.

Няма какво да се лъжем, тая супа щеше да е много по-добре със зеленчуци, но при липсата на такива остава просто да уцелите правилните подправки, за да се получи нещо ядливо.

 

2 thoughts on “Гювече “Свинско коз” и свинска супа по без нищо

 1. Фидето ако е с яйца е нормално да размъти супата и да си стане направо застроена супа : ) Айде, честит коментар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *