Да “откраднеш” собственото си колело (легално)

Останките от ключа ми
Останките от ключа ми

Заключваш си колелото на публично място и А) губиш ключа; Б) чупиш ключа в ключалката в опит да я отключиш, когато решиш да си го вземеш.

Както и да го гледаш и мислиш, ако седнеш да режеш или разбиваш заключвалката, някой съвестен гражданин може да реши все пак да звънне на полицията, наблюдавайки те. Та каква е процедурата, така че нещата да се случат легално и безопасно?

Първо няколко тъпи съвета:

 • веднъж месечно смазвай ключалката си, за да не заяжда;
 • носи ключа си заедно с всички останали ключове (за дом, офис и т.н.);
 • пази си резервния ключ на ДРУГО място или у друг човек;
 • пази всякакви документи, които имаш за колелото, дори това да е бележката от Еконт, при доставката му от предишния собственик до теб;
... след операцията
… след операцията

Та към подхода, който приложих аз, и който явно се оказа читав:

 1. Слагаш втора заключвалка на колелото, за да разубедиш мераклиите да разбият скапаната, докато ти се накумиш да се разправяш с полицията и да си срежеш своята.
 2. Намираш подходящи инструменти за срязване/счупване/разбиване на ключалката.
 3. Звъниш на най-близкото РПУ (не на 112, под ягодите!) и им разказваш слъзливата история с молбата да пратят екип при колелото, когато и ти ще си там, за да ти вземат номера на рамата и личните ти данни.
 4. Отиваш при колелото, когато сте се разбрали с блюстителите на реда, и не ръчкаш нищо, преди те да се появят и да се оправите документално.
 5. Ако имаш документи за колелото, включващи номер на рамата, всичко е наред и просто ще проверят дали номерът в гаранцията (където обичайно го има) съответства на този на самото колело. После минаваш на стъпка 9. Ако нямаш документи, продължаваш на 6-та.
 6. Документацията включва оглеждане на колелото от тяхна страна, писане на отличителни белези за него, номер на рамата (обичайно се намира под педалите, на “коремчето” на колелото), марка и т.н. После ти преписват личните данни от личната карта, та ако някой докладва откраднато колело с тия данни от това място, тебе да те водят отговорен.
 7. Като финал пишеш в свободен формат Сведение, в което отново фигурират личните ти данни и описание на колелото, а също така и обстоятелствата, поради които се е наложило да се свържеш с пазителите на реда.
 8. Подписваш, и ти казват “Чао и успех с рязането!”.
 9. Прилагаш всичката налична креативност, за да си разбиеш/срежеш собствената ключалка и гордо си тръгваш с байка си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *