Изхвърляне на “особени” отпадъци

Вчера някой повдигна въпроса във фейса как се изхвърлят химически отпадъци от тип разредител за боя, лакове и т.н. Първо си помислих, че това спада към стрителните отпадъци, понеже се ползва при ремонтите. Хубаво де, ама в депото Враждебна не си падат точно по такива химикали, та се оказа друго.

Водят се опасни отпадъци и са в един кюп живачните уреди, лаково-бояджийските материали, опаковките от домакински препарати и химикали, мастилата, лекарствата с изтекъл срок на годност и всякакви други подобни.

Фирмата “Бал Бок Инженеринг” се оказва тази в София, която приема обаждания (на 0700 11 750) за посещения по домовете за изнасяне на отпадъци от подобен характер, като отделно се слагал и “мобилен събирателен пункт” веднъж месечно тук-таме из различните райони на столицата. Чух ги хората по телефона, не само, че в 9 и малко бяха на линия, пък и госпожата беше много мила и търпелива с глуповатите ми въпроси, а освен това потвърди, че говори и английски, в случай че се наложи.

Още нещо, което научих, е че дребни строителни отпадъци могат да се изхвърлят отстрани на контейнерите, от където от време на време минават подходящи за извозването им машини на фирмите, сключили договор с общината за тази отговорност. Вашата отговорност е само да опаковате отпадъците си по начин, който би бил удобен за товарене в камиона.

И така. Всеки ден уча по нещо ново.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *