Свинска супа със зеленчуци + четворка гювечета

img_20160427_000144.jpgВаря парчета свинско за готвене с идеята да го вкарам в гювечета. Само дето съм взел цяло кило и гювечетата ще трябва да са само месо, или да направя още нещо. Още нещото се оказва супа. За жалост не мога да посоча конкретни количества за някои от съставките, нито за добавените подправки, ама какво пък, иначе не е интересно:

  • кило свинско за готвене (нарязано е на парчета, аз го нарязвам на още по-ситно);
  • кило картофи;
  • 5-6 средно големи моркова;
  • 400 гр. консерва грах и половин пакет замразен такъв (толкова се случи да имам, след като една шматка изяде останалата половина директно от фризера);
  • 3-4 глави лук – моите бяха повече, но по-малки;
  • 5 яйца;
  • 250 гр. кисело мляко (застройка на супата);
  • сол, черен и червен пипер, чубрица, джоджен и каквито други подправки има);

Като начало се залових да варя месото в повечко вода. Не си направих труда да слагам мазниа, защото това, което се води за готвене винаги е по-мазно от другите варианти.

Докато се вари месото, можем да цопнем олио в гювечетата и да почнем в тях да редим каквото сме нарязали. В моя случай това бяха слой картофи на кръгчета, моркови на кръчета, грах (на топчета о.0), лук на лъкове и подправки на вкус. Тая цялата работа отнема доста време, та не разчитайте да намятате нещата за 15 минути и да остане чакането.

Когато месото е изглежда омекнало, парчета от тенджерата, в която се вари, се подреждат в гювечетата, поръсват се всевъзможните подправки и се полива със водата, с която е варено самото месо. Оставих едно гювече без месо и без въпросната тлъста вода, та там просто сипах гола вода. Във вегетарианското гювече пляснах две яйца, а в останалите по едно, ей тъй, за да жълтее нещо.

Захлупих гювечетата и ги вкарах във фурната, където си изкараха около час и половина на силна фурна, макар че тя, моята, толкова си може.

img_20160427_000221.jpgМеждувременно в тенджерата с останалото месо и мазна вода, заприличала на бульон, сипах останалите нарязани на кубчета картофи и моркови на кръгчета. В произволен момент добавих подправки, след като установих, че бульонът е полу-безвкусен. Извадих парче картоф, морков и месо, за да ги вкуся и като се оказаха меки, изсипах замразения грах, който вече не беше толкова замръзнал. 10 минути по-късно изключих котлона.

Застройката на супата не знам как точно се прави. Чужда ми е концепцията, ама понеже, нали, се правя че разбирам, сипвам половин кофичка кисело мляко вътре, разбърквам хубаво и се радвам на мътилката и новия цвят на супата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *