Колко може да е зле Archos 9 pctablet

Изненадващо, на работа ми дадоха да си поиграя с една джаджа и да я разнищя, та да може колежката community manager на getlokal да цъка на нещо по-глезенко…

Та такам, мисията е да подкарам нета, фонетична кирилица и да свържа това нещо с Exchange сървър. И така като гледам, да активирам ужасТния Windows 7 Starter Edition, че ми обяснява, че is not genuine.

Първите впечатления – не мога да намеря проклетата клечка! Никъде не я намери, а за малко да изтръгна степенката за подпиране на таблета, щото тя най-много го избиваше на stylus. Е, не успях да я изтръгна, но установих, че е степенка и я вкарах в употреба. След повторно прибиране и изваждане открих, че последната маневра е безобразно трудна. Чувствам се като орангутан със сешоар.

Между другото това нещо е широко колкото моят 12″ лаптоп IBM Thinkpad x31, само дето не е толкова високо. Тегне безобразните 820 грама и… хм, от 20 минути го ползвам и вече пари от към долния десен ъгъл. Но как да е, продължаваме нататък. По спецификация това нещо държи 5 часа работа. Като махнем ДДС-то 20%, остават 4 часа. Колкото да изгледаш 2 филма или един епизод на Star Wars + три епизода на Samurai Jack. Като съм подхванал сравненията, същия онзи IBM с една нова батерия с 9 клетки също би правил 5 часа труд и творчество. Само дето той има клавиатура, че и клитор!

Всъщност това с клавиатурата е сериозен проблем. Екранът изглежда ок, но е супер тегаво да се цъка с пръсти. Трябва да повтаряш и потретваш, за да се отрази действието ти, а от време на време курсорът не е съвсем там, където си искал, след цъкването. За drag’n’drop можеш да забравиш напълно, ако си мислиш за цъкане с пръст. С нокът почти става, но и там прескача от време на време. А това, че самата виртуална клавиатура заема половината ти екран, евентуално скривайки формулярите, които попълваш в долната половина… е друг въпрос.

Продължавайки в съвсем хаотичен стил, стигам и до чуденката за хард диска. HDD в преносимо устройство като таблет? Хъ? Винаги съм си мислил, че тия дискове като го лупнеш два пъти в масата и приключват с кариерата си. Защо нещо, което ще е постоянно из разни чанти, в нечии ръце, в различни пози, употребява една такава чуплива технология? Очевидно, за да е по-евтино… и все пак не ми звучи разумно.

Прочетох и едно ревю, в което обясняват, че можете да си цъкнете клавиатура и мишка, ако не ви е удобно да пипкате по екрана… изненада! Имаме само 1 USB порт! Найс, а? Но тъй де, нека не бъдем прекалено арогантни, за сметка на това има достатъчно клекав Атом процесор, за да не се нуждае от вентилатори (1.2Гхц). Йей!

Хм… за хвалби нещо не мога да се сетя. Чак ми става гузно колко съм негативен спрямо нещастното устройство. Опитах да намеря утеха в цената му, ама и там не намерих съчувствие.

Като заключение – силно се надявам да съм помогнал на някого с избора на подобно устройство, или поне да съм предотвратил някоя необмислена постъпка, причинена от превъзходните изсмукани от пръстенцата на краката ревюта на таблета на Арчо, на които лесно се попада из нетя. Пък ще бързам по-скоро да му сложа допълнителния софтуер на това нещо, та да ми се маха от бюрото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *