Възстановяване на изтрити файлове от NTFS

“Изтрих си файловете без да искам, какво да правя?!”

Вероятно не е сефте да ти се случва да изтриеш нещо със Shift + Delete без да си го искал наистина. Хубавото е, че всъщност този проблем може да се разреши и в дадена ситуация да възстановиш ако не всичките – голяма част от затритите файлове.

1-во – ако токущо си изтрил файловете, НЕ ЗАПИСВАЙ НИЩО в дяла, който е държал тези файлове! Ако са били в системния дял, където е инсталирана бозата ти, най-добре директно изгаси компа. ВЕДНАГА!

2-ро – набави си Ubuntu Live CD/USB.

3-то – рестартирай си компа с вкарано CD/USB-то.

4-то – стартирай Ubuntu, без да го инсталираш.

5-то – когато зареди Ubuntu, стартирай терминала и въведи в него следната команда, в която заместиш /media/TURBO/survivors с адреса на папката, където искаш да си запазиш изтритите файлове, * с шаблона за файловете, които искаш да спасиш и /dev/sda3 с устройството, от което ще изваждаш изтритите файлове:

sudo ntfsundelete -u -d ‘/media/TURBO/survivors’ -m ‘*’ /dev/sda3

В посочената директория ще получиш всички изтрити файлове, върху които не е написано нищо ново и съответно са останали запазени. Единствения проблем е, че тези файлове се оказват струпани в една единствена папка, без да са запазили оригиналната си структура. С това се боря в момента.

Ако открия по-адекватно решение, ще подскажа!

2 thoughts on “Възстановяване на изтрити файлове от NTFS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *