SMS известия от Мтел за писма в GMail

Като как да си настроим известия за пристигнали писма на пощата, ако операторът ни е Мтел? Лесно. Ей тъй:

 1. Разрешаваме mail2sms услугата през сайта им: http://www.mtel.bg/sms_mail2sms Предполага се че имаме профил там и че сме си регистрирали актуалния телефон. Накрая на процедурата разполагаме с пощенски адрес 35988НОМЕРЪТ@sms.mtel.net
 2. В гугълската поща отиваме на Settings -> Forwarding and POP/IMAP (тук някъде: https://mail.google.com/mail/u/0/#settings/fwdandpop), където цъкваме бутона Add forwarding email, и въвеждаме пощата, която получихме в първата стъпка. Продължаваме напред.
 3. Казва ни се, че трябва да въведем код за потвърждение на пренасочването. До минутка-две би трябвало да получите sms с част от заглавието на гугълското служебно писмо. В него има и един #, след който има поредица от цифри. Това е кодът за потвърждение. Въвеждате го на страницата на gmail, която го очаква, и с това процесът по въвеждането на пощата за препращане е приключил.
 4. На същата страница за препращане (там дето цъкнахме бутонът за добавяне на адрес) вече имаме въведеният адрес и радиобутон за включването на препращането. Избираме enable и определяме останалите настройки по собствен вкус.

Ако пощата ви е твърде натоварена по принцип, това нещо ще започне в даден момент да досажда. А в по-следващ момент Мтел могат да решат да не препращат всеки sms, ако прекалявате с безплатността на услугата. Не гарантират 100% доставяне, if you know what I mean.

7 thoughts on “SMS известия от Мтел за писма в GMail

 1. Едно време като го ползвах този трик и имаше проблеми с кирилицата :)

  1. Продължава да има проблеми с нея, но пък стигне ли се до изпращача, нещата обичайно стават ясни :) Мен дори само това инфо ми е безкрайно полезно.

 2. Бих желал да направя едно уточнение за хората, които ползват Български език за интерфейс на Gmail – преди да изпълните стъпките, моля променете езика на Английски :)

 3. От горните коментари не става ясно че ако описаните действия се направят, докато пощата е на български – в sms-ът с кода няма да има нито #, нито цифри след него! Ако се разтърсите, ще видите че хората питат за това, но никой не ми отговаря – предлагат препращане към абв-то, но не знам дали работи, а и искам да ми се препраща директно от @sms.mtel.net (както и да става това – по-сигурно и по-бързо е, а и не е нужно да се вкарвам в абв-филми). За това, понеже бях забравил как съм го направил и даже специалистите от 1881 още не са ми върнали обещаното обаждане с отговора на въпроса “защо аджеба в sms-ът с кода няма нито #, нито цифри след него” (сигурно няма и да се обадят, че нямат интерес да се разчува) – мисля че е редно да се напише това в статията, защото аз, ако не бях прочел коментарите и – колкото и да ми се струваше безсмислено – не се бях наканил да повторя всичко със английски интерфейс… – и то само защото имах смътен спомен че е важно. А иначе – самото активиране, след приемането на кода е без значение с какъв интерфейс ще му се премести точката от горното – в долното кръгче (не е бутон, както пишете), но накрая – в дъното на страницата след всяка промяна, трябва да се натисне бутонът за запаметяване на промените. Подробнстииииии – подробностите са всичко за скараните с английския като мен, а и не само.

  1. Причината да не се вижда # най-вероятно е в това, че Mtel счупват кирилицата, която са получили от писмото, и всяка кирилска буква я показват с 4 други символа, заради което просто не остава място за важния за активирането код.

   ABV на времето предлагаха пренасочване, обаче платено, което беше доста нелепо предвид наличните съвременни технологии, така че не знам дали не са все още на онова средновековно дередже… За всеки случай бих препоръчал опит с mail.bg, ако английският в gmail е невъзможно упражнение за потребителя. Барем там поне правят нормални пренасочвания.

 4. P.S. Явно е “радио бутон” все пак – не знаех че така им викат на тия кръгчета, но и други не знаят, а това че в началото е на “Disable forwarding” – после, макар преместването на точката в долният “радио бутон” да означава – както е написано в урока “enable” – всъщност след него не пише “enable” а “Forward a copy of incoming mail to” (“enable” пише след бутоните за включване на другите опции по-долу и човек се бърка и ако натисне там – няма да му се активира услугата). Иначе ще е от полза ако бяха обяснени и те, но – айде, не са по темата и имаме общ чичо (Google). Накрая – скролирате до дъното на страницата и – “Save Changes”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *