Жена на пътя*

Притичваща жена на метри след пешеходна пътека при пресичане блъсва скутер, опитващ се да я заобиколи, вместо да намали

Преди анатемата, можете да прочетете бележката под текста.

Ситуацията по-горе споделих във фейсбук група на мотористи. Не че има значение за самата група. А може би има. От над 20 70 споделяния на анимацията и над 30 коментара, едва двама души споделиха, че не само пешеходецът е виновен за произшествието. Повечето коментари всъщност бяха за това, как жените и без кола могат да бъдат опасни на пътя.

Скутерът ускорява скоростта си, пресичайки пешеходната пътека, въпреки че пешеходецът е добре забележим и не изглежда да е скрит от камион или друга преграда. Като допълнение към това, сменя траекторията си, без да намаля скоростта, опитвайки да заобиколи пресичащия човек пред, вместо зад него. Ще се абстрахираме от това, че двуколесното се движи по трилентов еднопосочен път, както и ще се абстрахираме от това, че не подава сигнал за престрояване в друга лента. Мнозинството, реагирали на клипа, обаче се абстрахира от всичко останало, освен от това, че една слабичка фигура с дълга коса проявява глупостта да се затича при пресичането на този път, че и след пешеходната пътека.

Ето и някои от коментарите:

Жени :(

Поредното ПТП поради женска простотия.

А зебрата е на 5 метра-назад…Уникален е нежния пол….уникален..

Ми … жена. Пешеходка при това :)

Тая няма никаква преценка за скорост и точка на пресичане.Не дай боже да и дадът книжка за автомобил.

Не е лесно с овце на пътя

Какво искам да кажа ли? Нищо.

Допълнение: Михаил Минков във facebook направи интересен коментар на база търсене на сродни клипчета в Google и фактът, че в някои азиатски държави по закон пешеходната жертва на пътен инцидент получава големи и дългосрочни обезщетения от управлявалия МПС-то, предполагайки, че тук става въпрос именно за такъв тип лов на спонсори. Твърде вероятно е той да е прав, понеже съм чел за такива случаи, а този изглежда достатъчно куриозен.

Без да се опитвам да чертая заключения, наблюдавам голямо разнообразие от гледни точки. Пък в такава ситуация бих набил плавно спирачки и, смъквайки предавката, в случай че се наложи бих свил вдясно, от където да заобиколя будалата без допълнителни рискове. Така съм и правил до сега, а често ми се е случвало директно да спра.

——————-

*не застъпвам непременно феминистичната гледна точка в случая, макар коментарите да бяха доста едностранчиви. Ще ме извинявате за click-bait заглавието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *